Mi a marhaszegy? A marhaszegy a marha mellrészéből származó hús, amely két izomból áll: a sovány húsrészből és egy zsírosabb darabból. Igazi amerikai klasszikusról van szó, amely a grillversenyeknek köszönhetően Európában is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. A marhaszegy elkészítése nem igényel sok munkát, türelmet viszont igen. A pontos elkészítési idő nehezen felbecsülhető, mivel a hús vastagságától és zsírtartalmától függ. Kezdd el jó előre az elkészítését, mivel a kész marhaszegyet nyugodtan hagyhatod pár órán át pihenni.

Hozzávalók:
  • 1 marhaszegy, kb. 5 kg
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 ek. őrölt édesköménymag
  • 1½ evőkanál fokhagymapor
  • ½ ek. őrölt köménymag
  • 1½ ek. szárított kakukkfű
  • 1½ ek. szárított oregánó
  • 1½ ek. sötétbarna cukor
  • 1½ ek. fekete bors
  • 1 ek. finom tengeri só
Előzetes műveletek:
  1. A marhaszegyről vágd le a kemény inakat és a felesleges zsírt. Keverd össze a pác valamennyi hozzávalóját.
  2. Alaposan dörzsöld be a húsba a fűszerkeveréket, és legalább 1 órán keresztül szobahőmérsékleten pihentesd.
Elkészítés:
  1. Keverj két marék Hickory füstölő faforgácsot a Big Green Eggben lévő faszénbe. Gyújtsd be a faszenet a Big Green Eggben, helyezd be a convEGGtort, majd állítsd az EGG hőmérsékletét 135 °C-ra.
  2. A hőálló szilikon kesztyű használatával emeld fel a convEGGtort, és szórj egy maroknyi Hickory füstölő faforgácsot a parázsló faszénre. Helyezd vissza a convEGGtort, és tedd a rostélyt az EGG-be. Tedd a marhaszegyet a rostélyra, és dugd a 2 tűs távhőmérőt a hús közepébe a maghőmérséklet mérése érdekében. Csukd be az EGG tetejét, és állítsd a hőmérőt 85 °C-ra. Hagyd a marhaszegyet kb. 8 órán át sülni 135 °C-on, amíg eléri a beállított maghőmérsékletet. Az elkészítési idő jelentősen változhat.
  3. Vedd ki a marhaszegyet a Big Green Eggből, ha a hús maghőmérséklete elérte a beállított értéket. Csomagold lazán alufóliába, és helyezd a marhaszegyet (a szigeteléshez) a hűtőbe. Felvágás előtt legalább 30 percig pihentesd a húst.